Jazzmusiikkia ja popmusiikkia opetetaan maailmalla lukuisissa eri musiikkiopistoissa, konservatorioissa ja alan kouluissa. Suomesta tunnetuimpia musiikkialan opistoja ovat tietenkin Sibeliusakatemia, sekä Helsingin Pop & Jazz konservatorio.

Tunnettuja suomalaisia opistoja, joissa voit opiskella jazzmusiiikkia:

Espoon musiikkopiston pop/jazzlinja Ebeli

Ebeli on Espoon musiikkiopiston itsenäinen pop/jazzlinja, jossa annetaan espoolaisille nuorilel laadukasta rytmimusiikin opetusta. Ebelin opettajina toimii alan suurimpia ammattilaisia Suomessa. Ebeli tähtää kansainväliseen, monipuolisen muusikkouden kehittymiseen Suomesta. Opetuksessa otetaan huomioon yksilöiden tarpeet, sekä pop- ja jazzmusiikin erityistarpeet kuten bändityöskentely ja improvisaatio. Ebeliin voi hakeutua oppilasvalintojen kautta.

Ebeli on perustettu vuonna 1996.

Metropolia-ammattikorkeakoulu

Metropolian pop/jazzmusiikin koulutusohjelma on toiminut Suomessa jo pitkään. Helsingin Arabiasa toimiva Metropolia takaa moderneimpia ja parhaimpia saleja, alansa huipulla olevan opetuksen ja paljon valinnanvapautta opiskelussa mm. jazz- pop- r&b- ja rockmusiikin genreihin. Metropoliasta voi saada täyden ammattipätevyyden pop- ja jazzmusiikkiin.

Pop/jazzmusiikin pääohjelmassa opiskelija voi pääinstrumenttinaan opiskella laulua, saksofonia, huilua, klarinettia, muita puhallinsoittimia, jousisoittimia, kitaraa, pianoa, harmonikkaa tai monia muita soittimia. Metropoliassa on mahdollista opiskella myös koneellista musiikintuottamista, joskin elektronisen musiikin tuottajaksi hakeutujan tulee omata perustaidot jossain perinteisessäkin pääinstrumentissa.

Oulun konservatorio

Oulun konservatorio kesällä

Oulun konservatoron pop- ja jazzmusiikin osasto vuodesta 2000 toiminut pop- ja jazzmusiikkiin erikoistunut opisto. Toiminta on jaettu pop- ja jazzmusiikin toisen asteen musiikkialan perustutkintoon sekä nuorille harrastajille tarkoitettuun perusopistoon. Konservatorion opinnot voi käydä esimerkiksi lukion sijaan. Opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus myös suorittaa nk. kaksoistutkinto, jossa opiskelija saa muusikon ja ylioppilaan paperit yhdessä. Oulun konservatorio on tunnettu myös laadukkaasta opetuksestaan.

Pop & Jazz konservatorio

Suomen johtavana rytmimusiikin opetukseeen erikoistuneena musiikkioppilaitoksena tunnettu Pop & Jazz konservatorio on toiminut jo vuodesta 1972 Helsingissä. Konservatoriossa annetaan musiikkialan harrastetavoitteista perusopetusta nuorille, sekä myös ammatillista koulutusta musiikkialalle. Ammattiopetuksessa voi opiskella muusikoksi tai musiikkiteknologeiksi ja tuottajiksi.

Pop & Jazz konservatorion oppilaat saavat opiston mukaan elämäänsä paljon musiikkillisia virikkeitä ja monipuolista opastusta konservatoriosta. Konservatorion tavoitteena on tukea yksilöiden innokkuutta ja omaperäisyyttä oman soittotyylin hakemisessa.

Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Pop- ja jazzmusiikin korkeakouluopintoja voi suorittaa myös Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Opinnot OAMKissa painottuvat pääinstrumentin osaamisen kehittämiseen, jossa keskeisellä sijalla ovat yhtyesoitto ja julkiset esiintymiset. OAMKissa opiskelija voi erikoistua myös säveltämiseen.

OAMKissa on mahdollista opiskella myös musiikkipedagokiaa. Oamkin pop- ja jazzmusiikin linjan suoritaneet voivat toimia ammatillisissa tehtävissä monella eri alalla.

Sibelius-akatemia

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on Suomen ainoa ja pohjoismaiden suurin yliopistotasoinen musiikin oppilaitos. Sibelius-Akatemiassa voi opiskella jopa yhdeksässä maineikkassa koulutusohjelmassa. Opiskelijoita Sibelius-Akatemiassa on noin 1500. SibAan on vaikea päästä, sillä vuosittain sisään otetaan vain noin 150 opiskelijaa, joista noin 60-80 % tulee Suomesta.

Sibelius-Akatemia persutettiin Helsingin Musiikkiopiston nimellä vuonna 1882 yksityisen tahon aloitteesta. Jean Sibelius opiskeli Musiikkiopistossa vuosina 1885.1889, ja hän on toiminut laitoksessa vähän aikaa myös opettajana. Vuonna 1980 Sibelius-Akatemiasta tuli valtion omistama oppilaitos, jollaisena se on tähän päivään asti pysynyt. Vuosien varrallea Sibelius-Akatemiasta on polvennut monia lahjakkaita ja Suomen tunnetuimpia muusikkoja niin populäärimusiikin kuin jazzinkin saralla.