Kaikkien aikojen kymmenen parhainta jazzmuusikkoa on vaikea valinta. Nämä listaan valitut artistit ovat tehneet suuren vaikutuksen jazzmusiikin tyylisuuntaukseen historian aikana, ja nämä ovat säilyneet kuolemattomina klassikoina parhaimmillaan vuosikymmenten ajan. Näistä kymmenestä suuresta taiteilijasta voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan verran mutta tässäpä lyhyt esittely ilman sen suurempia puheita:

1. Bill Evans

Bill Evansia pidetään kaikkien aikojen jazzpianistina. Evansin harmonisen taidokkuuden ja innovativisen impressionistisen jazz-tyylin tulkintansa suhteen häntä pidetään laajalti jopa nerona. Evansin lennokkat melodiset linjansa ovat vaikuttaneet melkein kaikkiin hänen jalanjäljissä kulkeneisiin jazzpianisteihin. Evans oli rohkea traditionisti, jolla oli arkaluontoisimpia sovituksia tunnetuista kappaleista. Häntä ei koskaan tavattu jazz-spektrin fuusiopäästä, vaan Evans pysyi visusti omassa tyylissään perinteisen mutta aistikkaan jazz-pianoelämyksen luomisessa.

2. Duke Ellington

1930-luvulla jazz oli valtatyyliltään pitkälti swingiä, ja suuret jazz-orkesterit eli big bandit olivat suuressa suosiossa. Swing-tyyli nosti esille erään tänäkin päivänä suuresti tunnetun nimen, nimittäin Duke Ellingtonin. Hän on varmasti kaikkien aikojen tunnetuimpia jazzmuusikkoja maailmalta. Ellington sävelsi uransa aikana tuhansia kappaleita, niin teatteriin kuin kuin elokuviinkin. Erityisesti huolella tehdyt ja monialaiset sovitukset nostivat Ellingtonin suureen kansansuosioon, jossa monet Ellingtonin klassikoista päätyivät kuolemattomiksi kestohiteiksi.

3. Miles Davis

Miles Davis edustaa modernimpaa jazzia, ja tuskin vaatii sen kummempia esittelyitä. Häntä pidetään yhä yhtenä aikansa suurimmista jazzmuusikoista ja musiikin suunnannäyttäjistä. Milesin pääsoitin oli trumpetti, josta hän on tunnettu indigonsävyisillä ja pehmeillä nuoteillaan.

Miles oli tyyliltään fuusio jazzin edustaja, joka sisälsi paljon kokeellisuutta etenkin levyillä ”Bitches Brew” ja ”In a Silent Way”. Fuusiojazz kehittyi pitkälti Milesin vaikutuksen takia. Miles soitti mm. sekstetissä ja myöhemmin kvintetissä, joka hajosi 1960-luvun lopulla. 1970-luvulla Davis teki paluun, ja teki suuresti keikkoja ja esityksiä ympäri maailman. Davisin ura loppui 1970-luvun puolivälin aikoihin, kun hänen huumeongelmansa kasvoi liian pahaksi.

4. Chet Baker

Chesney Henry ”Chet” Baker Jr. oli yhdysvaltalainen jazztrumpetisti, flyygelitorven soittaja sekä tunnettu laulaja. Hän oli yksi suosituimmista West Coast Jazz -tyylin edustajista 1950-luvulla. Baker teki lukuisia nykyäänkin klassikoina pidettäviä jazzmusiikin kappaleita, sekä levytti trumpettimusiikin ohella myös oman laulualbuminsa, ”Chet Baker Sings”. Chet Bakerin elämää varjosti huumeriippuvuus, joka joidenkin lähteiden mukaan jopa koitui hänen kohtalokseen.

5. Dave Brubeck ja hänen kvartettinsa

Dave Brubeck sayntyi 1920 Kaliforniaan. Hänet tunnetaan monien jazzmusiikin standardien ja merkkiteosten säveltäjänä ja äärimmäisen lahjakkaana, taiteilijanomaisena pianistina. Dave Brubeck Quartetin tunnetuimpia kappaleita on ehdottomasti jo aiemmin mainittu ”Take Five”, joka on suuri jazzklassikko kautta aikojen. Jokainen varmaan tietää tämän kappaleen.

Brubeckin tyylissä näkyi selvästi hänen klassisen musiikkinsa syvälle uurtunut oppinsa, sekä hänen itsensä harjoittelema improvisaationallinen tyyli. Brubeckin sävellyksissä yleisiä ovat hämmentävät ja epätavalliset tahtilajit, kuten Take Fiven 5/4-tahti.

Listaan olisi voinut lisätä vaikka mitä nimiä, mutta mielestämme nämä viisi ovat jazzin ehdottomimpia kuninkaita ja suurimpia suunnannäyttäjiä. Miles Davisin 60-lukua muokannut fuusiojazzi, Duke Ellingtonin lukuisat kuin liukuhihnatyönä tehdyt ikivihreät hittiklassikot, Bill Evansin sydäntälämmittävä jazzpiano ja Chet Bakerin torvi tulevat varmasti ensimmäisenä mieleen puhuttaessa jazzista.